torsdag den 30. januar 2014

Svinebugtaffæren

Svinebugtaffæren, mislykket amerikansk forsøg i 1961 på at omstyrte Cubas socialistiske leder, Fidel Castro. Siden sin magtovertagelse i 1959 havde Castro været et problem for USA, og da han 16.4.1961 udråbte Cuba til en socialistisk stat, besluttede man at angribe.
17/4 blev ca. 1500 eksilcubanere, trænet og finansieret af den amerikanske regering, landsat i Svinebugten på Cuba ud fra den fejlagtige antagelse, at selv en lille invasion ville udløse et oprør på øen.
Præsident John F. Kennedy, der var tiltrådt få måneder før, havde overtaget planerne for invasionen fra sin forgænger, Dwight D. Eisenhower, og valgte trods betænkeligheder at gennemføre dem. Dog besluttede han, at USA ikke ville give eksilcubanerne luftstøtte, sandsynligvis af frygt for, at Sovjetunionen skulle gøre gengæld i Vestberlin.
Invasionen var ikke alene svær at legitimere over for offentligheden, den var også en militærstrategisk katastrofe. CIA's agenter i Cuba havde afgivet unøjagtige rapporter, og Svinebugten var fuld af skarpe koralrev, så invasionsstyrken blev hurtigt nedkæmpet.
Kennedy tog i en tale 20/4 det fulde ansvar for den ydmygende fiasko, men han fastholdt idéen om at slippe af med Castro. I de følgende år anvendte CIA mere end 100 mio. dollar i forgæves forsøg på at undergrave hans styre.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar